Kunst ophangen

Laat jouw kunstwerk het beste tot zijn recht komen

Je bent een kunstliefhebber en geniet graag van kunst in je eigen woning? De manier waarop je je kunst exposeert heeft grote invloed op je kunstbeleving. Door kunst op de juiste manier op te hangen of neer te zetten, goed te belichten en deskundig te onderhouden komt het beter tot zijn recht. We zetten een aantal tips voor het ophangen van een kunstwerk op een rijtje!

Allereerst is het belangrijk dat het werk nooit onder invloed kan komen van direct zonlicht of fluorescent licht. Voorkom invloeden van vocht of extreme temperatuurwisselingen. Hang ingelijste werken dus nooit boven een verwarmingselement of op een vochtige muur. Licht, vocht en snelle wisselingen van temperatuur kunnen je kostbare werk onherstelbaar beschadigen.

Zorg altijd voor een degelijke ophanging. Een goede optie is het gebruik van ophangrails. Ophangrails zijn er in diverse uitvoeringen; van eenvoudig tot en met rails met geïntegreerde verlichting. Bij Kunstuitleen Zwolle kunt u terecht voor ophangsystemen van STAS. Of het nu gaat om het ophangen van een schilderij op een betonnen muur, gipsplaten of bakstenen muur: de gepatenteerde ophangsystemen van STAS kunnen op elk type wand of plafond gemonteerd worden.

Kunst aan de muur

Kunstwerken kunnen een ondersteunend effect geven en de proporties van een wand benadrukken. Wanden die qua vorm en verhouding minder fraai ogen, kunnen zelfs door kunstwerken worden gecorrigeerd. Door rijen of groepjes schilderijen boven elkaar te hangen lijkt een ruimte hoger, terwijl een horizontale belijning muren breder maakt en de kamer in zijn geheel groter doet lijken. De achterwand van kunstwerken moet op de achtergrond blijven. Ideaal is een lichte wand, maar ook een gekleurde muur kan een goede omlijsting zijn. De kleur van de muur mag het beeld echter niet overheersen.


Niet te hoog

De belangrijkste tip is om het kunstwerk niet te hoog op te hangen. Het hart van het kunstwerk kan op ooghoogte, bijvoorbeeld 1,70 meter, maar niet iedereen is even lang. Schilderijen zijn staand of liggend en variëren in breedte van kleiner dan een halve meter tot zelfs 3 meter breed. 1,60 meter hoog is dan mooi als uitgangspunt. Oudere mensen zijn geneigd om kunstwerken hoger op te hangen dan jongeren omdat de plafonds vroeger hoger waren. Bij nieuwbouwwoningen is de plafondhoogte meestal 2,60 meter. Zorg voor een goede vlakverdeling op de muur. Voorkom dat een te laag opgehangen schilderij, bijvoorbeeld boven de bank, slechts ten dele zichtbaar is door de hoofden van de personen op de bank. Hang het kunstwerk minimaal 15 centimeter boven de rugleuning achter de bank.In dat geval kan het schilderij beter wat hoger of naast de bank worden opgehangen.


A-symmetrisch is spannender

Er zijn meubelopstellingen waarbij een symmetrisch opgehangen schilderij goed harmonieert. In het algemeen geldt echter dat een schilderij beter niet precies in het midden kan worden opgehangen. Door een a-symmetrische opstelling ontstaat meer spanning in de ruimte.


Harmonie geeft rust en ruimte

Harmonie in een interieur ontstaat onder andere door een logische ordening van de kunstwerken, geplaatst in voor het oog heldere lijnen. Hang schilderijen niet op ongelijke hoogten. Kies als uitgangspunt voor het ophangen de ooghoogte. Die is lager (op zithoogte) in de zithoek, dan in de hal en entrée waar men loopt of staat. Laat schilderijen aan de boven- of onderzijde met elkaar lijnen. Als veel kleine werkjes zijn, combineer die dan met kleine tussenruimten op één muur, zodat ze samen een mooi, groot geheel vormen.

Natuurlijk blijven dit alleen maar tips. Hang of zet jouw kunstwerk vooral zo neer zoals je het zelf graag ziet! Kom langs bij Kunstuitleen Zwolle en vraag advies aan onze lijstenmaker.