Kunst inlijsten

Kies een passende lijst bij onze lijstenmakerij

Een goede lijst om een kunstwerk en een passend passe-partout; het zijn twee instrumenten waarmee de uitstraling van een kunstwerk versterkt kan worden. Met een passe-partout kun je een rustige achtergrond scheppen voor de afbeelding, details beter naar voren brengen of een ruimtelijk effect creƫren. Gekleurd passe-partout kan accenten versterken of juist de harmonie tussen afbeelding en lijst vormen. Ook in glas zijn er vele mogelijkheden om de presentatie van een kunstwerk te verbeteren. Denk maar eens aan ontspiegeld glas voor een kunstwerk dat in de buurt van ramen hangt.

De kunstwerken in onze collectie zijn passend ingelijst door onze eigen lijstenmaker. Naast nieuwe inlijstingen verrichten wij ook tal van reparatiewerkzaamheden als het maken van een nieuwe hoekverbinding, bevestigen van een nieuw ophangsysteem, reparatie van glasbreuk of het verfrissen van een kunstwerk met een nieuw passe-partout.

Medewerkers van onze professionele lijstenmakerij geven je desgewenst hierbij graag deskundig advies. Ben je abonnee of kunstenaar, dan krijg je bovendien nog eens een aantrekkelijke korting.


Passe partouts

Een passepartout is een kartonnen lijst die op een kunstwerk of reproductie wordt gelegd. Het passepartout dient er in de eerste plaats voor om afstand te houden tussen een mogelijk kwetsbaar kunstwerk en het glas. Daarnaast krijgt de inlijsting een rijkere uitstraling.

Een passepartout wordt gemaakt van een goede kwaliteit karton van enkele millimeters dik. Voor kostbare kunstwerken wordt het liefst zuurvrij karton gebruikt. Passe partout kartonsoorten zijn er in verschillende maten, kleuren en dikten. Meestal wordt licht gekleurd, vrijwel wit, karton gebruikt, maar soms kiest men voor een kleur, die op het kunstwerk is afgestemd. Voor het inlijsten van foto's kan bijvoorbeeld zwart erg mooi zijn.

De door ons gebruikte passe partoutsoorten zijn 100% zuurvrij en ligninevrij. Dit geldt ook voor alle tapes die wij gebruiken om werk vast te zetten.


Glassoorten

Als je een foto of kunstwerk laat inlijsten, is het de moeite waard om dat goed te doen. Naast de keuze voor een mooi lijstprofiel, is de keuze voor een goede glassoort net zo belangrijk. Voor inlijstingen worden speciale glassoorten gemaakt. Deze glassoorten verschillen van elkaar in hoeveelheid licht die door het glas valt, mate van reflectie, blokkade van UV-straling, gewicht en prijs.

Regulier helder 2 mm glas biedt een hoge lichttransmissie en optische kwaliteit. Afhankelijk van de plaats waar het wordt opgehangen, kan het echter spiegelen. Om risico op glasbreuk te voorkomen wordt het doorgaans gebruikt bij inlijstingen tot 1 m2.
Bij inlijstingen groter dan 1 m2 wordt gewerkt met dubbeldik 4 mm. Dit maakt dat de lijst - en daarmee het kunstwerk - behoorlijk zwaar wordt. Het type lijst en de wijze van ophangen vragen dus de nodige aandacht.

Om schittering tegen te gaan is er eenzijdig ontspiegeld glas. Hierbij heeft het glasoppervlak een speciale coating gekregen. Een coating wordt ook gebruikt bij glas waarbij het van belang is om UV-straling te weren. Beide coatingen zijn volledig egaal en verstoren het beeld niet.

Museumglas is het ultieme glas voor het inlijsten van waardevolle kunstwerken. Dit glas is voorzien van zowel een UV werende als ontspiegelende coating. Er is nog maximaal 1% reflectie van het licht dat op de inlijsting valt, terwijl met normaal glas 8% wordt gereflecteerd. Een voordeliger alternatief voor museumglas is glarylglas.


Een doek opspannen

Heb je een foto op canvas laten drukken? Wij kunnen dit voor jou opspannen. Het opspannen van canvasdoek of linnen gebeurt met speciaal gereedschap door onze lijstenmaker.

Om het doek of linnen strak te krijgen wordt deze aan de spielatten bevestigd. Zodra het canvasdoek bevestigd is aan de spieramen kan deze in elke gewenste omlijsting worden bevestigd.

Heb je een mooie vakantiefoto, babyfoto, trouwfoto of batik van vakantie meegenomen en wil je deze laten opspannen? Stap dan binnen bij ons inlijstatelier en laat je informeren. Onze lijstenmaker kan materialen als canvas, linnen of batik professioneel opspannen.


Oppervlaktereiniging van een schilderij

Hangt een schilderij al jaren op dezelfde plek - in een ruimte waar bijvoorbeeld wordt gerookt of waar een openhaard brandt? Dan is er een grote kans dat enig oppervlaktevuil op het kunstwerk is achtergebleven. Om het schilderij een opfrisbeurt te geven, kan onze lijstenmaker een oppervlaktereiniging toepassen. Hierbij wordt de vernislaag van het schilderij gereinigd waardoor de oorspronkelijke kleuren van het schilderij weer boven water komen en het er als nieuw uitziet. Is jouw schilderij toe aan een opfrisbeurt? Kom dan langs en laat onze lijstenmaker beoordelen of het werk geschikt is voor een oppervlaktereiniging.